Svatováclavský koncert Hudby Hradní stráže a Policie ČR na podporu Nadace policistů a hasičů

Správa Pražského hradu uvedla 27. září svatováclavský koncert Hudby Hradní stráže a Policie ČR.

Koncert se konal na podporu Nadace policistů a hasičů – vzájemná pomoc v tísni v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha.

Zcela zaplněná katedrála s nadšením vyslechla Německé requiem, op. 45, německého skladatele, klavíristy a dirigenta Johannese Brahmse. Requiem, které zaznělo na koncertu je považováno za jeden z vrcholů Brahmsovy tvorby.

Zpěv Miroslavy Časarové, Františka Zahradníčka a vystoupení Pražského smíšeného sboru  pod taktovkou zkušeného šéfdirigenta plk. Václava Blahůnka vytvořily díky jedinečnému prostředí tohoto chrámu silný zážitek koncertu.

Koncertu se zúčastnili významní hosté z resortu Ministerstva vnitra ČR, Policie ČR a HZS ČR, přátelé nadace a především nadační rodiny.

Nadaci policistů a hasičů podpořila finančním darem Zdravotní pojišťovna MV ČR, zastoupena generálním ředitelem MUDr. Davidem Kostkou, MBA, a ČPP Vienna Insurance Group, zastoupena Ing. Ctiborem Luskem, kteří předali po zahájení koncertu šeky členům Správní rady Nadace policistů a hasičů genmjr. Ing. Drahoslavu Rybovi za přítomnosti ředitele nadace PhDr. Vladimíra Šutery CSc., . Ředitel nadace při této příležitosti předal symbolické červené skleněné srdce manželce Kamile Žaloudkové, těžce tělesně postiženého Milana Žaloudka na invalidním vozíku v nadační péči, jako symbol úcty policistům a hasičům, kteří obětovali svoje zdraví při pomoci druhým.

"Největší štěstí je pro mne udělat radost druhým".

Milan Žaloudek

Poděkování za náklonnost patří organizacím České poště, Zdravotní pojišťovně MV ČR, České podnikatelské pojišťovně Vienna Insurance Group a všem policistům, hasičům a občanským pracovníkům, kteří přispívají dobrovolně ze svých platů na konto nadace a tím pomáhají ulehčit život dětem policistů a hasičů, kteří zemřeli při výkonu služby nebo v přímé souvislosti s ní nebo pro její výkon a policistům a hasičům těžce tělesně postiženým následkem zranění utrpěného v přímé souvislosti s výkonem služby.

Mgr. Hana Procházková

fotografie se připravují