ORANŽOVÉ KOLO VE VARECH: festivalové hvězdy i návštěvníci vyšlapali charitě půl milionu!

Návštěvníci festivalu spolu s jeho prezidentem Jiřím Bartoškou, herci Aňou Geislerovou, Jiřím Macháčkem a dalšími šlápli na Mlýnské kolonádě v Karlových Varech už podeváté do pedálů Oranžového kola Nadace ČEZ. Na rotopedu se ale zapotili i herec Jiří Mádl a reprezentantka v běhu na lyžích Petra Nováková, tedy ambasadoři charitativních organizací Linka bezpečí a Nadace policistů a hasičů, pro něž lidé za důrazného doprovodu kapely Čechomor dohromady vyšlapali 489 702 Kč.

Speciálně upravené rotopedy se nezastavily ani na chvíli. Největší zájem fotografů i veřejnosti poutalo finálové šlapání generálního ředitele ČEZ, a.s. a předsedy správní rady Nadace ČEZ Daniela Beneše, a prezidenta Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech Jiřího Bartošky. Na kola ale usedly i desítky festivalových hvězd, například herci Aňa Geislerová, Jitka Schneiderová, Jiří Macháček, režisér David Ondříček, grafik Aleš Najbrt a další.

Za hudebního doprovodu kapely Čechomor se do pedálů Oranžového kola opřeli i patroni podpořených charitativních organizací – Linky bezpečí a Nadace policistů a hasičů. Herec Jiří Mádl a olympionička Petra Nováková si pak převzali šeky na vyšlapané částky z rukou ředitelky Nadace ČEZ Michaely Žemličkové.

Je skvělé vidět, že lidé nejsou lhostejní k potřebným, protože zájem o šlapání byl obrovský jak mezi veřejností, tak u festivalových hvězd,“ uvedla Michaela Žemličková.

Nadace policistů a hasičů Nadace pečuje a pomáhá zlepšovat životní podmínky dětem policistů a hasičů, kteří zemřeli při výkonu povolání. Stará se také o bývalé policisty a hasiče těžce tělesně postižené následkem zranění utrpěného v přímé souvislosti s výkonem služby. Na Oranžovém kole pro něj návštěvníci filmového festivalu vyšlapali částku 250 268 Kč. „Peníze využijeme na úhradu léčebných a rehabilitačních pobytů tělesně postižených policistů a hasičů, kteří se zranili při výkonu svého povolání,“ vysvětlil Vladimír Šutera, ředitel nadace.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice.

Z tiskové zprávy NADACE ČEZ

H. Proch.