Nadace v Herlíkovicích

Srdíčko z Herlíkovic
    Dne 25. srpna 2011 se sešla Správní rada Nadace policistů a hasičů - vzájemná pomoc v tísni v Herlíkovicích v Krkonoších, kde končila týdenní rekreace tzv. nadační rodiny.

Správní rada projednala zámysl činnosti nadace na nadcházející období, včetně přípravy na předvánoční setkání všech členů s vánoční nadílkou. Novým předsedou správní rady se stal ministr vnitra Jan Kubice.

Neocenitelná pomoc
    Horké dny, které v tu dobu panovaly v České republice, byly v horské oblasti příjemné a matky s dětmi po policistech a hasičích, kteří zahynuli při výkonu služby, si v turistické chatě Eden odpočinuly a načerpaly nové síly.
    Ženy v nadaci se shodly na tom, že jejich společné dovolené je posilují i psychicky, protože jsou v každodenním životě nuceny řešit podobné problémy, vyrovnávat se s podobnými životními situacemi, o nichž mohou v nadační rodině společně hovořit. Těší je, že si děti mezi sebou rozumí a jsou spokojené. Vysoko hodnotí práci Ph. Dr. Vladimíra Šutery, ředitele nadace a Věry Feithové, pracovnice nadace.

Nová etapa života
    Nejstarší děti, které dosáhly nebo dosáhnou věku 26 let, musejí nadaci opustit a je to pro ně velmi smutné, jako kdyby odcházely od skutečné rodiny. Patří mezi ně i Roman z Karviné, který se chtěl stát kuchařem. Vyučil se, vystudoval střední a vyšší odbornou školu, pak si vše rozmyslel z Vysoké školy hotelové v Praze odešel k Městské policii v Ostravě. „ Už druhý měsíc sloužím jako strážník ve Stodolní ulici. Zvláště noční služby jsou tam dost náročné. Rád bych se dostal k Policii ČR a dosáhl alespoň takového postavení, jako měl můj táta“, řekl nám Roman. Jeho stejně starý bratr Tomáš již v Herlíkovicích chyběl. Připravuje se na povolání rentgenologa. Také dospělým se pro nadaci stal Josef z Litoměřic, který slavil právě šestadvacáté narozeniny. Přerušil studium teologie a teď přemýšlí, co dál. Svěřil se, že si našel přítelkyni.

Přírodovědeckou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci studuje Lucie, která by se chtěla dále věnovat zejména toxikologii. „Já se tady s ostatními dětmi cítím moc dobře, pomáháme si navzájem a dokážeme se společně bavit bez ohledu na věk, jako když jsme tady třeba hráli i s malými dětmi fotbal“, prozradila svoje pocity Lucka.
    Martin z Prostějova hraje výborně na violoncello a studuje vyšší zdravotnickou školu a teprve dvanáctiletá Jitka ze Záchlumí pod Orlickými horami už má jasnou představu o své budoucnosti. Jejím cílem je studium práva a chce prosadit ve společnosti spravedlivé zákony. Ostatní v rodince jí říkají naše „učitelka“. Dojemně se starala o teprve čtyřletou Nelinku, kterou rodinka pověřila, aby hostům předala malé dárečky – dětmi vyrobená barevná srdíčka. Mají symbolizovat srdečné díky za lidskost, se kterou se jim dostává pomoci.

Nadační rodina všem členům správní rady poděkovala za jejich snahy ve prospěch nadace a nechala se se všemi fotografovat.

Mgr. Zuzana CIKHARTOVÁ, foto Martin Štochl